Meddelare: Lovisa Eriksson  År: 1912

Socken/stad: Sättna  By/kvarter: Prästbordet

Det var en i Kvarsätt, som hette Smedman och var båtsman. Sent en vinterkväll skulle han köra ett lass till Hovskvarnen. Då han kom till kyrkan, blev det alldeles omöjligt få hästen ur fläcken. Han förstod, att det var något osynligt med i spelet. Därför tog han betslet av hästen och tittade genom tränssingarna och tömlöparna på selkroken. Han hade hört, att man skall göra så. Då fick han se huvud vid huvud över hela lasset. Hästen blev så ostysig, att han inte höll på få på honom betslet. Men sen bar det av i full ränn. De osynlige steg väl av, sedan de visste, att de var sedda.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Övernaturliga väsen VI. Underjordiska.